18 Aralık 2012 Salı

Batarya Nedir? Hangi Amaçlarda Kullanılır

Batarya nedir?

Pil ve akümülatör gibi kimyevi enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren üreteçlerin seri ve paralel olarak gruplanması (Bkz. Pil ve Akümülatör)

Pil hücrelerinde depolanan enerjinin miktarı toplamda bataryanın kapasitesini ifade eder. Bir bataryanın kapasitesi mAh ile ifade edilir ve bu değer ne kadar yüksek ise bataryanın kapasitesinin de o kadar yüksek olduğu anlaşılır.
Batarya kullanım şekli pil hücrelerinin ömrü açısından çok önemlidir. Bir notebook bataryasını maksimum verimle uzun ömürlü kullanmak için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:




Batarya Çeşitleri

Nikel-Kadmiyum Pil (Ni-Cd )
NiCd piller diğer şarj edilebilir pil türlerine daha ucuzdurlar ve 500-1000 defa şarj edilebilirler. NiCd pilleri tam boşalmadan şarj ederseniz pil bunu 'anımsar' ve şarj kapasitesini düşürür. Böylece ardarda tam boşalmadan yapılan şarjlar pilin ömrünü kısa sürede tamamlamasına neden olur. NiCd piller içlerinde çevreye zararlı kimyasal maddeler içerir. Bu yüzden bunları atmak isterseniz bozuk pillerinizi belediyelerin veya satıcıların oluşturduğu geri dönüşüm sistemine bırakmalısınız. NiCd piller üreticisine göre biraz değişse de genellikle diğer şarj edilebilir pil tiplerine göre çok düşük miktarda enerji depolarlar. Örneğin AA tipinde bir NiCd pil en fazla 1200 mAh enerji depolarken, NiMH pillerde bu değer 2000 mAh olabilir. Ni-Cd piller 1,2 voltluk bir potansiyel üretirler ve bunu pilin içindeki enerji bitmesine yakın zamanlara kadar devam ettirebilirler. Voltajın düşük olması bazı elektronik aletlerin çalışmasını engelleyebilir. Tek pil kullanan aletlerde voltajın 1,5 volttan 1,2 volta düşmesi önemli olmayabilir, fakat dört pil kullanılması gerekiyorsa voltaj 6'dan 4,8 volta düşecektir. Ni-Cd pil kullanmak isterseniz bunu da gözönünde bulundurmalısınız. NiCd pillerin güçlerinin düşük olması, bellek etkisine sahip olmaları ve çevreye zararlı etkilerinden ötürü kullanımını tavsiye etmiyoruz.
Nikel-Metal Hidrit Pil (Ni-MH)
Bu tip pillerin yapısı biraz daha karışıktır. İçlerinde titanyum, nikel, kobalt, manganez, aluminyum, vanadyum, zirkonyum, krom ve demir bileşikleri vardır. Bir pil birimi 1,2 volt potansiyel üretir ve enerji depolama kapasitesi oldukça fazladır. NiMH pillerde de bellek etkisi vardır. Yani bu pilleri tam boşalmadan şarj ederseniz tam kapasiteyle kullanamazsınız. Fakat böyle bir yarım şarjdan sonra tam boşalmaya izin verirseniz bellek etkisi yok olur. (bunu da normal iş kosullarında yapmak pek mumkun olmamaktadır.) Ni-MH piller uygun koşullarda kullanım durumunda yaklaşık 500 kez şarj edilebilirler. Kış mevsiminde olduğu gibi düşük ısılarda kullanılabilirler. Özellikle yeni modeller 2000 mAh enerji depolayabilirler. Depoladıkları enerji miktarı yaklaşık eşit olduğu için zorunlu durumlarda şarj edilemeyen pillerle karışık olarak kullanılabililer. Yüksek güçte elektrik verebileceği için özellikle sanayide, fotoğraf makineleri ve oyuncaklar gibi aletlerde kullanılabilirler. Özel bir yokedilme işlemi yoktur, normal çöpe atabilirsiniz. Dikkat, bu piller kendi kendilerine deşarj olurlar.
Li-Ion Pil (Li-Ion)
Son teknoloji urunlerdir.Bu pillerde anot karbondan oluşur, katot bir metal oksittir ve elektrolit ise bir organik solvent içinde lityum tuzundan oluşur. Bir Li-Ion pil birimi 3,6 volt potansiyel üretir. Li-Ion piller zamanımızda teknolojik yeniliklerle giderek daha güçlü olarak üretilmektedir. Telsiz cihazlarındada giderek daha fazla modelde bu piller tercih edilmektedir. Telsiz cihazınızı seçerken bu pilleri kullanan modellere öncelik vermenizi öneririz. Li-Ion piller diğer şarj edilebilir pillere oranla daha güçlüdürler. Şarj edildikten sonra enerjiyi daha uzun süre saklayabilirler ve ağırlıkları da daha azdır. Düşük ısılarda örneğin kışın açık havada diğer pillere göre daha iyi çalışırlar. Bu pillerin diğer bir avantajı da kullanılmadan boşalma hızının yavaş olmasıdır. Li-Ion piller ayda %5 oranında boşalırken, NiMH ve NiCd piller %20-30 oranında boşalır. Bu pillerin bir çoğunun içerisinde gerilim regulatoru vardır,( kenwood telsizlerdeki li-ion bataryalarda gerilim regulatorludur.) aşırı akımla şarj etmekten ve aşırı deşarjdan korunmalıdırlar. yani fazla sarjdan yada fazla asırı kullanımdan kendilerini bu gerilim regulatoru sayesinde koruyabilirler boylece yalnıs Kullanımlarda bile pil kendini korudugu için pil tam kapasite ile ve uzun sure saglıklı bir sekilde calısır. Maalesef telsiz kullanıcılarının bir cogu iş kosulları nedeniyle bataryalarını özellikle vardıyeli calısmalarda duzenli gerektigi gibi full sarj ve full desarj seklinde kullanamamaktadırlar. Dolayısı ile ya pil gun ortasında bitecek sizi yarı yolda brakacak yada fırsat buldugunuzda daha pil tam bitmeden sarja koyacaksınız buda zamanla pilde hafıza etkisi yapacak ve pilinize zarar verecektir boylece performansı azalacak ve pili kısa zamanda degiştirme ihtiyacı dogacaktır buda butcenize zarar verecektir. Li-ion pillerde bellek etkisi yoktur. Ne zaman isterseniz istediginiz sekilde ve surede sarj edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder